Μετακόμιση ΙΙ

by

Το Συνιστολόγιο ξαναματα-μετακομίζει εδώ.

Ετικέτες:

6 Σχόλια to “Μετακόμιση ΙΙ”

  1. Χάρης Says:

    Αγαπητέ Θανάση, βοήθησέ με να καταλάβω.

    Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε περί τίνος πρόκειται. Ονομάζεις την κίνηση αυτή ‘μετακόμιση ΙΙ’, αλλά από αυτά που γράφονται στο http://anamorfosis.net/blog/?p=194 προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μία απλή αλλαγή domain, όπως ήταν η ‘μετακόμιση Ι’, αλλά για πλήρη ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ του ιστολογίου σου από ένα άλλο, συλλογικότερο.

    Αν έτσι έχουν τα πράγματα, δυσκολεύομαι να κατανοήσω:

    – γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείπει ένα ιστολόγιο με PageRank 4/10 και που βγαίνει πρώτο αποτέλεσμα σε μια αναζήτηση με τον όρο synistologio στο Google για να γίνει (σε ένα μικρό έστω βαθμό) ‘σώγαμπρος’ σε ένα ιστολόγιο με ανύπαρκτο PageRank και το οποίο εμφανίζεται στο Google μόνο αν το αναζητήσει κανείς με ελληνικά στοιχεία (‘αναμόρφωση’).

    – γιατί δεν μπορούσες να αναδημοσιεύεις απλώς κείμενά σου στην Αναμόρφωση ή έστω να γράφεις και γι’ αυτήν, αλλά διατηρώντας και το (πολύ πιο) δικό σου ιστολόγιο, αν μη τι άλλο ως απόδειξη της πίστης σου στην αξία (της ενθάρρυνσης, της ανάδειξης και της προβολής) της διαφορετικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

    – πώς θα μπορείς τώρα να γράφεις δικά σου κείμενα, με το περιεχόμενο και την έκταση που εσύ θέλεις και με το δικό σου ιδιαίτερο ύφος, αν για το θέμα ακριβώς που σε ενδιαφέρει έχει ήδη δημοσιεύσει κείμενο κάποιος άλλος, με διαφορετική όμως στάση ή στόχευση (φέρε στο μυαλό σου το θέμα με το ντόπινγκ για να καταλάβεις πόσο σπουδαίο είναι αυτό). [Για τον ίδιο λόγο εκτιμώ ότι και από την πλευρά της Αναμόρφωσης ήταν λάθος η κίνηση αυτή γιατί θα οδηγηθούμε σε συνολική μείωση των καλών και περιεκτικών κειμένων και αύξηση των ‘μια-στο-καρφί-και-μια-στο-πέταλο’ σχολίων.] Πόσες φορές δεν μου έχει τύχει να γράψω σχόλιο σε ιστολόγιο άλλου και να μη λέω μέσα μου ‘Γιατί να μην έχω ένα δικό μου ιστολόγιο να δημοσιεύσω ένα αυτόνομο κείμενο γι’ αυτό το θέμα!’ (Το γιατί δεν έχω έχει να κάνει με το ότι προς το παρόν δεν θέλω να αποσπάται η προσοχή μου από κάποια άλλα γραψίματα, αλλά εσύ δεν φαίνεται να έχεις τέτοιο πρόβλημα.) Κι εσύ που έχεις ήδη ένα πετυχημένο ιστότοπο να το πετάς έτσι;

    – τέλος, αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσετε να αυτοσυγκρατηθείτε εσύ και οι περισσοί συγκάτοικοι της Αναμόρφωσης ώστε να μην τσακώνεστε μεταξύ σας στα σχόλια, δίνοντας έτσι μια εντύπωση ομαδικής εσωστρέφειας. (Ήδη το πρώτο σου κείμενο στην Αναμόρφωση ‘Περί της επιχειρηματολογικής οφρύος’ δίνει την εντύπωση μιας νέας τάσης για τέτοια εσωστρέφεια, μιας και δεν αναφέρεται σε κανένα συγκεκριμένο θέμα αλλά θέτει προσωπικά ερωτήματα του τύπου «άραγε στις συζητήσεις μας κάνουμε τον κόπο…;»)

    Κακά τα ψέματα, οι άνθρωποι και διαφέρουν και έχουν την ανάγκη να εμφαίνονται και να αναγνωρίζονται από τους άλλους με πράγματα και μέσα από πράξεις που έχουν την ιδιαίτερη σφραγίδα τους. Τα ιστολόγια δικαίως θεωρούνται ‘επανάσταση’ γιατί επιτρέπουν στον καθένα να είναι εκδότης του εαυτού του. Και, ακόμη κι από την άποψη του ‘κοινού σκοπού’ αν το δούμε, μού φαίνεται ότι οι ιδέες στηρίζονται καλύτερα από περισσότερες κολόνες που έχουν μια κάποια απόσταση μεταξύ τους παρά από μια κολόνα που έχει πάχος όσο όλες οι άλλες μαζί. Για όλους αυτούς τους λόγους δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κίνησή σου – αν τουλάχιστον είναι τόσο μη-αναστρέψιμη όσο φαίνεται. Σ’ ευχαριστώ που με διάβασες και συγγνώμη για τη φλυαρία.

  2. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

    Χάρη, εξαιρετικά ενδιαφέρον το σχόλιό σου.

    Κοίτα, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Απορρόφηση για σένα, φιλική συγχώνευση για τον άλλο, επιθετική εξαγορά για τον τρίτο, μετακόμιση για εμένα. Όπως το βλέπω εγώ, έχω βάλει τον ΣΓ να τρέχη για να μου γράψη τον κώδικα όπως θέλω, πράγμα που δεν θα μπορούσα να κάνω εγώ, γιατί δεν ξέρω! 🙂 Από αυτήν την άποψη, η μετακόμιση δεν με κάνει μόνο σώγαμπρο, αλλά και στον ίδιο βαθμό νοικοκύρη.

    Το Συνιστολόγιο δεν είναι αποκλειστικά δικό μου ιστολόγιο. Φυσικά εγώ το ξεκίνησα και εγώ ευθύνομαι για περίπου το 70% του περιεχομένου του, αλλά πρόθεσή μου ήταν πάντα να έχω και συνιστολόγους, ενδιαφέροντες ανθρώπους που γράφουν ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν το πέτυχα όσο θα το ήθελα και η μετακόμιση ίσως μου δίνει αυτήν την ευκαιρία.

    Δεν έχω ιδέα τι είναι το PageRank ούτε και με πειράζει να είμαι σώγαμπρος, αν με αγαπάνε όσο ο ΣΓ. 🙂 Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι που με τιμούσαν με το ενδιαφέρον τους στο Συνιστολόγιο θα συνεχίσουν και στην Αναμόρφωση-Συνιστολόγιο. Αν συμβή το ίδιο και από την άλλη πλευρά αυτού του ιστολογικού γάμου, μπορεί και να βελτιώσουμε το PageRank μας!

    Κείμενά μου είχα ήδη δημοσιεύσει δυο-τρεις φορές στην Αναμόρφωση. Ίσως να μην το ξέρης (και να μην σε ενδιαφέρη), αλλά είμαι αρκετά παλιός φίλος και με τον Σωτήρη και με τον Κωνσταντίνο, έχουμε διασταυρωθή από παλιά στα φόρα, έχουμε πιει και ένα κρασί μαζί κ.λπ.

    Αν κάποιος από τους νέους ή από τους παλιούς συνιστολόγους τύχη να γράψη για ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρομαι και εγώ, υποθέτω ότι θα περιμένω μερικές μέρες ή βδομάδες και θα δημοσιεύσω και την δική μου άποψη. Με ελάχιστη καλή θέληση αυτά δεν είναι καν προβλήματα.

    «τέλος, αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσετε να αυτοσυγκρατηθείτε εσύ και οι περισσοί συγκάτοικοι της Αναμόρφωσης ώστε να μην τσακώνεστε μεταξύ σας στα σχόλια, δίνοντας έτσι μια εντύπωση ομαδικής εσωστρέφειας»

    Χαχα, ελπίζω σε αυτό, για να μην πεθάνουμε και από την βαρεμάρα! Σοβαρά τώρα, τα κείμενά μας ήταν σε όχι πολύ διαφορετικό μήκος κύματος και σε κάθε περίπτωση, όπου υπάρχουν διαφωνίες, δεν πρόκειται για κανίβαλους, αλλά για έξυπνα και ήπια άτομα. Αλλά αυτό υποθέτω ότι θα το έχης διαπιστώσει.

    Η επιχειρηματολογική οφρύς θα ήταν ούτως ή άλλως το επόμενο κείμενο του Συνιστολογίου.

    Όπως θα έλεγε και ο ΣΓ: οικονομίες κλιμακος! Και για τον αναγνώστη είναι νομίζω ευκολώτερο να παρακολουθή ένα συνιστολόγιο παρόμοιας θεματολογίας, παρά δέκα ή δεκαπέντε μεμονωμένα ιστολόγια, που ενημερώνονται πολύ πιο αραιά κ.λπ. Κοντολογίς: όπως σε κάθε συγκατοίκηση, θα υπάρχουν κάποιοι λίγοι περιοριστικοί κανόνες, θα παραιτηθούμε από καναδυό ανέσεις και θα εμφανίζεται πού και πού κάποια νοσταλγία για την εργένικη ζωή. Κάποια στιγμή όμως όλοι πρέπει να μεγαλώσουμε και να νοικοκυρευτούμε… 🙂 Και τι καλύτερο από μια φιλελεύθερη κολεχτίβα-συλλογικότητα!

    Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και για το ενδιαφέρον, πολλά από αυτά δεν τα είχα σκεφτή ούτε εγώ. Ελπίζω η συνέχεια να μην σε απογοητεύση.

  3. S G Says:

    ενδιαφερον σχολιο.

    η συνοψη του λογου που μια συγχωνευση εχει γενικα νοημα, απο την δικη μου πλευρα ειναι οπως λεει ο θανασης:

    “για τον αναγνώστη είναι νομίζω ευκολώτερο να παρακολουθή ένα συνιστολόγιο παρόμοιας θεματολογίας, παρά δέκα ή δεκαπέντε μεμονωμένα ιστολόγια, που ενημερώνονται πολύ πιο αραιά κ.λπ.”

    υπαρχουν πολυ μεγαλες οικονομιες κλιμακας και δικτυων στα ιστολογια. Οσο περισσοτερους καλους συγγραφεις και σχολιαστες εχει ενα ιστολογιο, τοσο περισσοτερους μαζευει. Με την συγχωνευση οι ανγνωστες της αΜ θα εχουν περισσοτερες ευκαιριες να θαμασουν τα κειμενα του θαναση και σια και οι αναγνωστες του συνιστολογιου θα εχουν περισσοτερες ευκαιρειες να ακουσουν και κατι λιγο διαφορετικο. Το συνολικο προσφερομενο αποτελεσμα ειναι καλυτερο, πιο συχνα ανανεουμενο, περνα περισσοτερο ελεγχο (οχι με την κακη εννοια της λογοκρισιας αλλα με την καλη του: ρε συ, για τσεκαρε το αυτο, που φαινεται λανθασμενο) και θα εχει και καλυτερο ντιζαϊν (γιατι αλλο να σχεδιαζεις μια σελιδα για ενα ατομο και αλλο για 15).

    Τωρα η συγκεκριμενη συγχωνευση απλα ειχε νοημα για τους αλλους λογους που αναφερονται: γνωριζομαστε απο παλια, συμπαθιομαστε κτλ Προσωπικα θελω να βλεπω τα κειμενα του θαναση, ΚΤ κ.α. πιο συχνα, και θελω να τα βλεπουν και οι αναγνωστες μου. Πιστευω οτι κανεις δεν θα χασει απο τον συνδυασμο νομικοφιλοσοφικου μπλογκ που ειναι το συνιστολογιο και οικονομικοφιλοσοφικου που ηταν το ιστολογιο της αΜ.
    Και ειλικρινα δεν υπαρχει κανενα αρθρο του συνιστολογιου που δεν θα ηθελα να εχει ανεβει στο ιστολογιο της αΜ, που σημαινει οτι απο την μερια μου τουλαχιστον, διαλογο υποσχομαι, τσακωμο ομως σιγουρα οχι.

    Κλεινω απλα τσιταροντας θαναση, που δειχνει ποσο αλληλοσυμπληρωνομαστε:

    όπως σε κάθε συγκατοίκηση, θα υπάρχουν κάποιοι λίγοι περιοριστικοί κανόνες, θα παραιτηθούμε από καναδυό ανέσεις και θα εμφανίζεται πού και πού κάποια νοσταλγία για την εργένικη ζωή. Κάποια στιγμή όμως όλοι πρέπει να μεγαλώσουμε και να νοικοκυρευτούμε

    τωρα σε καποιες τεχνικες λεπτομερειες:

    το page rank της αΜ ειναι 4, φτανει να βαλεις την πληρη διευθυνση (http://www.anamorfosis.net).
    Σε γενικες γραμμες η αΜ, για οποιονδηποτε λογο, ειναι σε υψηλοτερες θεσεις στις μηχανες αναζητησης και λαμβανει περιπου 100-150 επισκεψεις απτο google καθε μερα. Η συγκριση αναζητησης anamorfosis και synistologio ειναι κακη ιδεα θα ελεγα, μια και η μια λεξη δεν συνανταται καλα καλα στα ελληνικα ενω η αλλη ειναι διεθνης. Οποιος ελληνας ψαξει ομως για αναμορφωση θα μας βρει πανευκολα (παρολο που αναμορφωση ειναι ενας πολυ πιο συχνα αναζητουμενος ορος απο το “συνιστολογιο” 😉

    Τελος, το domain ειναι ιδιοκτητο σε αντιθεση με το συνιστολογιο που ηταν πανω σε wordpress.com, κατι που μας επιτρεπει πολυ καλυτερη δουλεια.

  4. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης Says:

    Δεν ξέρω αν έχουν υπάρξει άλλα merges από γνωστά ιστολόγια στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Η κίνηση για μένα είναι καλή και δυναμώνει ακόμα περισσότερο την ιδέα για μικροκείμενα σε «εφαρμοσμένες αναζητήσεις». Και το λέω αυτό γιατί κακά τα ψέματα, μάγκες, το κεντρικό portal της αΜ ήταν αποτυχία, το blog της όμως χάρη στις συνεχείς τοποθετήσεις με ενδιαφέροντα, ευκολόπεπτα κείμενα κάνει τη διαφορά.

    Το ερώτημα βέβαια που μένει τώρα… θα παραμείνει η ποιότητα και ο χαρακτήρας των δύο διαφορετικών συγγραφέων; Γιατί σε κάθε merge όσο κι αν προσπαθείς να κρατήσεις το brand το μεγάλο όνομα επηρεάζει το μικρό και τούμπαλιν.
    ΄
    Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν.

  5. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Κωνσταντίνε, και χρόνια σου πολλά! 🙂

  6. Μεταφορές Says:

    Τελικά οι μετακομίσεις είναι συχνό φαινόμενο σε ιστολόγια!!! Ωραίος ο τίτλος του ιστολογίου σου!!!

Σχολιάστε