Ποιος είπε το ΟΧΙ;

by

Ο Υπτγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, Δκτης της VIII Mεραρχίας, επέλεξε την άμυνα στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, παρά την αντίθετη άποψη του Γενικού Επιτελείου. Ριψοκινδύνευσε, στάθηκε και πολέμησε στο Καλπάκι. Νίκησε. Πέθανε ξεχασμένος από όλους το 1962, με το στίγμα του συνεργάτη των Γερμανών. Είπε το δικό του ΟΧΙ.

Ας τον μνημονεύσουμε με σεβασμό σήμερα.

katsimitros.jpg

Ο Άγνωστος Στρατιώτης προσκύνησε την μάννα του, πήρε την ευχή της και έγινε μαρμάρινο μνημείο για να πετάνε τις μολότοφ τους τα κωλόπαιδα. Είπε το δικό του ΟΧΙ.

Ας τον μνημονεύσουμε με σεβασμό σήμερα.

1940stratiotisapoxaireteb1.jpg

Advertisements

Ετικέτες:

20 Σχόλια to “Ποιος είπε το ΟΧΙ;”

 1. Κωνσταντίνος Says:

  Η αλήθεια είναι ότι στον Κατσιμήτρο έχω κι εγώ μία κάποια αδυναμία διότι η περίπτωσή του ήταν από αυτές που γίνονται χολυγουντιανά έπη – τόσο απίστευτα μοιάζουν τα έργα του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τόσο μεγάλη ήταν η συνεισφορά του στην προσπάθεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης ενάντια στον Άξονα. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη λογική της συμμετοχής του στην κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τούτο: ευθύνεται και ο ίδιος για την γκρίζα υστεροφημία του ασχέτως του αν εν πολλοίς αδικείται από την μη-μνημόνευσή του στους μεγάλους πανηγυρικούς. Κατά τ’ άλλα, αυτό που με συγκινεί στην ελληνική στάση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το απόλυτα δίκαιό της πρώτα – και μετά η γενναιότητα του αγώνα των απλών Ελλήνων. Και αυτό έχει τεράστια διαφορά από τον καθαγιασμό οτιδήποτε έκαναν κατά το παρελθόν οι πρόγονοί μας που χαρακτηρίζει τους στενόμυαλους εθνικιστές.

 2. PG Says:

  Όχι ότι αλλάζει και πολύ την κατάσταση, αλλά ο «άγνωστος» της φωτογραφίας στρατιώτης πήρε βέβαια την ευχή της μάννας του, αλλά μάλλον κάποιο εικόνισμα προσκύνησε, που η ίδια στη φωτογραφιά φαίνεται να τού προτείνει.
  Alors, c’est la guerre!

 3. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  «Δεν μπορώ να γνωρίζω τη λογική της συμμετοχής του στην κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τούτο: ευθύνεται και ο ίδιος για την γκρίζα υστεροφημία του»

  Ή ευθύνονται οι ανώτεροί του, δηλαδή ο Παπάγος, που θα καταδίκαζαν τον ίδιο και τους άντρες του σε ατιμωτική αιχμαλωσία από τους Ιταλούς. Πρέπει κάποια στιγμή να ξαναδιαβάσω πέντε πράγματα και να γράψω κάτι σχετικά. Τέλος πάντων, ακόμη και αν απεδείχθη λανθασμένη η συνεργασία του με τον Τσολάκογλου, όπως θυμόμαστε όλοι από το σχολείο «καὶ γὰρ τοῖς τἆλλα χείροσι δίκαιον τὴν ἐς τοὺς πολέμους ὑπὲρ τῆς πατρίδος ἀνδραγαθίαν προτίθεσθαι· ἀγαθῷ γὰρ κακὸν ἀφανίσαντες κοινῶς μᾶλλον ὠφέλησαν ἢ ἐκ τῶν ἰδίων ἔβλαψαν».

  «Όχι ότι αλλάζει και πολύ την κατάσταση, αλλά ο «άγνωστος» της φωτογραφίας στρατιώτης πήρε βέβαια την ευχή της μάννας του, αλλά μάλλον κάποιο εικόνισμα προσκύνησε»

  Και έχει πράγματι διαφορά; Στο εικόνισμα προσκυνάμε πρώτα και κύρια την μάννα μας, αγαπητέ.

 4. Μύρων Κατσούνας Says:

  Αγαπητέ Θανάση, πολύ ωραίο το θέμα σου. Διαβάζοντάς το, μού ‘ρθε στο νου, μ’ έναν εντελώς ελεύθερο συνειρμό, ο στίχος από τον «Τελευταίο Σταθμό» του Σεφέρη: «Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά»…

 5. ο δείμος του πολίτη Says:

  Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο. Η αλήθεια είναι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και ήταν και ο ίδιος ακροδεξιός και κομμουνιστοφάγος, αλλά πράγματι στον πόλεμο έδειξε τις στρατιωτικές του αρετές. Το θυμήθηκα στον πανηγυρικό μου. Ο άγνωστος στρατιώτης, είναι ένα μιμητικό σύμβολο, που δέχεται τον πόλεμο όσων αντιπαλεύουν τέτοια σύμβολα.

 6. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Δείμε, χάρη στον Κατσιμήτρο και στον Άγνωστο Στρατιώτη κερδίσαμε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τι έκαναν μετά ο Κατσιμήτρος και ο Άγνωστος Στρατιώτης δεν με ενδιαφέρει. Αν και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τι ακριβώς συνιστά συνεργασία με τους Γερμανούς.

 7. akoubatobaoulo Says:

  Σήμερα δεν είναι πιο ωραία που δε χρειάζεται να λέμε όχι;
  Πόσο πιο εύκολη γίνεται αίφνης η ζωή!
  (αφιερωμένο στη σημερινή συνάντηση Πρωθυπουργού-Υπουργού Εξωτερικών)

 8. Κωνσταντίνος Says:

  Δείμε,

  «Η αλήθεια είναι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και ήταν και ο ίδιος ακροδεξιός και κομμουνιστοφάγος, αλλά πράγματι στον πόλεμο έδειξε τις στρατιωτικές του αρετές».

  Αυτό δεν το είπα ποτέ εγώ διότι απλούστατα δε γνωρίζω αν υπήρξε κάτι από τα δύο – δε λέω ότι είπες εσύ ότι το είπα, απλά το διευκρινίζω. Το δικό μου σχόλιο ήταν περισσότερο εν στενή εννοία πολιτικό: από πολιτικής απόψεως, με την απόφασή του να μπει στην κυβέρνηση Τσολάκογλου ο Κατσιμήτρος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των σχολιαστών του. Το αν έκανε καλά ή όχι και το αν αυτό τον καθιστά «συνεργάτη των Γερμανών¨είναι μία άλλη ιστορία.

  «Ο άγνωστος στρατιώτης, είναι ένα μιμητικό σύμβολο, που δέχεται τον πόλεμο όσων αντιπαλεύουν τέτοια σύμβολα».

  Επ’ αυτού χρειάζομαι μία επεξήγηση. Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής;

 9. νικηφοροs Says:

  συνεργασια ειναι να υπηρετηsτουσ κατακτητεs τηs πατριδαs σου απο διαφορεs θεσειs οπωs υπουργοs των κατοχικων κυβερνησεων,ταγματαλητηs, ειδικη ασφαλεια,μηχανοκινητο του μπουραντα,μαυραγοριτηs, κουκουλοφοροσ κλπ.

 10. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Ακριβώς: «να υπηρετηsτουσ κατακτητεs τηs πατριδαs σου». Τους υπηρέτησε όμως ο Κατσιμήτρος; Αυτούς που είχε μόλις πνίξει στο αίμα; Χρειάζομαι και άλλα στοιχεία.

  Ασφαλώς ανέλαβε εκούσια μια πολύ υψηλή διοικητική θέση σε ένα μη δημοκρατικό καθεστώς που αντικειμενικά δεν μπορεί παρά να γνώριζε ότι θα εξυπηρετούσε τους κατακτητές περισσότερο παρά τον ελληνικό λαό. Θα ήταν καλύτερα όμως αν υπήρχαν Ιταλοί και Γερμανοί στρατιωτικοί διοικητές στην θέση των Ελλήνων υπουργών; Πόση εξουσία είχαν ακριβώς αυτοί οι υπουργοί; Τι έκανε ως Υπουργός Γεωργίας; Ποια ήταν ακριβώς τα κίνητρα του Κατσιμήτρου; Πρέπει να απαντήσουμε όλα αυτά τα ερωτήματα πρώτα.

  Σε κάθε περίπτωση πρέπει νομίζω να διακρίνουμε την πρώτη, στρατιωτική, αντιβασιλική (κιόμως!) κατοχική κυβέρνηση από τις άλλες δύο, και φυσικά την τρίτη, που είχαν πιο «πολιτικό» χαρακτήρα.

 11. νικηφοροs Says:

  Πριν λιγα χρονια ειχα διαβαση ενα βιβλιο, ο τιτλοs του αοπλοι απεναντι στον χιτλερ αν το θυμαμε καλα.Eκει υπαρχη η απαντηση στο ερωτημα σου αν θα ηταν καλυτερα να υπηρχαν γερμανοι και ιταλοι διοικητεs.Δεν καταλαβα γιατι πρεπει να ψαξω τα κινητρα ενοs κουισλινγκ,τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα την ωρα που αυτοs ηταν υπουργοs αλλοι θυσιαζανε τιs ζωεs τουs για την πατριδα.Δεν κανω κανεναν διαχωρισμο και οι τρειs εξυπηρετουσαν τουs κατακτητεs.

 12. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Ο Κουίσλινγκ προσκάλεσε τον κατακτητή στην πατρίδα του. Ο Κατσιμήτρος τον πολέμησε. Η διάκριση είναι σοφία.

 13. νικηφοροs Says:

  ξερω πολυ καλα ποιοs ηταν ο βικουντ κουισλινκ,oπωs ξερειs και εσυ οτι με αυτο το ονομα χαρακτηριζονται οι δοσιλογοι σε ολο τον κοσμο. Ναι τον πολεμησε και μετα τον υπηρετησε.Σιγουρα δεν ειμαι σοφοs αλλα που θα παει .

 14. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Νικηφόρε, ξέρεις πολύ καλά ποιος ήταν ο Κουίσλινγκ, με την εξαίρεση ότι δεν ξέρεις πώς τον έλεγαν. Είσαι βέβαιος ότι ξέρεις ποιος ήταν προδότης και ποιος όχι, αλλά φαίνεται να μην γνωρίζης πολλά πράγματα. Και η μετριοπάθεια είναι σοφία.

 15. νικηφοροs Says:

  αθανασιε για μενα ειναι ξεκαθαρo ποιοs ηταν προδοτηs και ποιοs οχι, να μην τα επαναλαβω.vidkun abraham lauritz quisling το πληρεs ονομα του εκλεκτου τεκνου τηs νορβηγιαs.

 16. PG Says:

  Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling

 17. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Νικηφόρε, χαίρομαι που για σένα είναι όλα ξεκάθαρα. Για μένα πάλι όχι. Όσο για τον Κουίσλινγκ, κερδίζει ο ΠΓ που το βρήκε με την πρώτη!

 18. νικηφοροs Says:

  αθανασιε προθεση μου δεν ειναι να συμμετεχω σε μια επιδειξη γνωσεων για να κανω το σοφο.Παντα θα υπαρχει καποιοs με περισσοτερεs και το βρισκω λογικο.

 19. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Φυσικά ρε Νικηφόρε, αλλά αφού δεν τα ξέρουμε όλα, δεν είναι καλύτερα να μην είμαστε και τόσο βέβαιοι για πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε σε βάθος, αλλά απλώς κάπου κάπως κάποτε ακούσαμε πέντε πράγματα; Αυτή είναι η θέση μου.

 20. νικηφοροs Says:

  δεs την εκπομπη του κουλογλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: